Läsarnas fråga vecka 39

/ Permalink / 3
Nu är det alltså premiärdags för den nya kategorin "Läsarnas fråga" och det är Catharina som efter en vattenskada i badrummet i hennes hyresrätt vill ha hjälp. Jag vill förvarna om att det här inlägget blir lite längre än vanligt!

Såhär skriver Catharina;

"Jag uppskattar verkligen hjälpen till försök att förbättra vår toa. Nu är det ju så att detta är en hyresrätt så toan ska renoveras med start på måndag. Däremot så är ju inte valet upp till mig gällande kakel och golvmatta. Men jag ska försöka övertala dom att inte välja det vanliga standardkaklet som är så tråkigt. Fast jag tror inte att jag kommer att lyckas.

Hur som helst så är tanken att duschen ska flyttas så att den är brevid handfatet istället för brevid toan som den är just nu. Det kommer att bli en ny toa dock av typ samma modell tror jag, duschgrejerna blir nya och handfatet vet jag faktiskt inte, men jag gissar på att det kommer att vara kvar som det är nu.


Kaklet kommer att bli vanligt fyrkantigt vitt kakel men någon sorts ljust blå rand i mitten. (Tyvärr så har de ej bättre smak än så) och en ljust ljust blå golvmatta. De på Rawi (bostadsförmedlingen gillar blått, det är blått i deras logga kankse är det därför?) Det finns bara en lampa på hela toan och det är vid spegeln. Dock ska jag göra mitt bästa för att övertala dem att dra in en taklampa på toan också så att man kan se något där inne!
Men sen är ju frågan; Hur får man denna lilla toa som är så styrd av någon annan att kännas lite lyxig? Eller praktisk på något sätt? Jag kankse ska tillägga att toan är fyrkantig och endast på 2 meter och 10 cm.


"Ja, där har du mitt problem som jag inte kan lösa själv. Som du ser så trots den lilla storleken är problemet rätt så stort, Men kanske med rätt grejer kan det bli bättre?

Och så mitt svar;
Det här är en jättevanlig fråga och ett dilemma som många har som bor i just hyresrätter. Antingen så kan man inte (som i det här fallet) eller så vill man inte lägga för mycket pengar interiörer, färg och liknande eftersom det inte är en "egen" lägenhet. Sedan är hyresvärden ofta ganska strikt på att endast använda standardsortiment av tex badrumsprodukter för att det skall se lika ut överallt och för att det skall vara enkelt att underhålla. Som hyresgäst kan man bli skadeståndsskyldig om man inte följer reglerna så det är att rekommendera.

1. Försök att få påverka färgvalet i badrummet som förslagsvis endast vitt kakel (ingen blå åttitalsbård ;-))och en neutral plastmatta (beige, grå, svart). På så vis kan du enklare påverka känslan och färgerna i badrummet med enkla medel som handdukar, träslag och formen på detaljer. Viktigast är att du "slipper" bården. Om inte så finns det alltid "fuskkakel" i form av täckande plast i olika färger att rädda upp det hela med.

2. Du behöver mer dold förvaring. Bland annat IKEA har en mängd skåp som passar under de flesta vägghängda tvättställ som tex "Freden" eller "Fullen". Här kan  man förvara "fulare saker" som toapapper, rengöringsmedel mm som man inte vill ha framme. När du flyttar så är det bara att ta med sig skåpet!

3. Du behöver bättre förvaring också på väggarna för saker som annars belamrar tex tvättstället. Mitt förslag är att du köper några vägghängda förvaringsboxar från Koizol som fästs på kakel med sugproppar. Finns i en massa fina färger och håller hög kvalitet. Ofta vill hyresvärden inte att man skruvar i väggarna på egen hand särskilt inte i kakel.

4. Försök att slippa badrumsskåp över handfatet. Skall de promt ha ett sådant i badrummet så be dem sätta det som det sitter nu över toastolen och be att få sätta en större spegel över handfatet som du har nu. Det blir mer personligt.

5. Byt ut toasitsen till en svart eller någon i färg. Det finns massor att välja på och det beror på vilken färg och stil du själv föredrar. Samma sak gäller här att när du flyttar så monterar du bara tillbaka den gamla sitsen och tar med dig din till nästa boende.

6. Kanske kan du inte påverka valet av belysningen men jag skulle fråga om jag inte fick hjälp att sätta upp en egen som tex de här tre spottarna från Lampgustaf.


Sist men inte minst ett urval produkter som jag i samma situation skulle ha valt om jag hade Catharinas badrum. I kollaget förvaringsboxar från Koizol, kommod "Freden" från IKEA, handdukar från HM och rund turkos badrumsmatta från inreda.com som också har Kakelräddaren "Imse" i form av spegelkakel som fästs på det befinliga kaklet.

Stort lycka till nu Catharina! Jag håller tummarna och tar fredag. Mig hittar ni i soffan framför Idol!
Och nej, jag är inte tonåring men jag älskar det ändå.

Vi ses!
#1 - - Catharina:

Den där badrumsmattan äger jag faktiskt redan =) Jag ska visa upp detta inlägg för Dem på Rawi och hoppas på att de kommer att lyssna iaf delvis på vad du som är expert har att säga=) Speciellt gällande badrumsmattan och den fula bården! Dessutom känns det som att det är bättre att ha en mörkare golvmatta på toaletten då det inte bör synas lika mycket om den någon gång i framtiden blir lite missfärgad. (den vi har där nu är missfärgad)Tack igen för att du lagt ner tid med att hjälpa mig med mitt bekymmer=)Ha en mysig fredag!Mvh Catharina

#2 - - catharina:

Hej!Tänkte bara berätta att de går inte med på att vi ska sätta en egen spegel ovanför handfatet då de ska sätta in en spegel med förvaring och lampa samt eluttag ovanför spegeln.Men det är ju bra! För då kommer vi att få en taklampa samt att jag slipper torka håret i sovrummet =)Allt i badrummet ska bytas, även handfat, det kommer att bli ett som är lite nättare och det verkar som att jag är påväg att övertala dem att sätta in en komod under handfatet, det är ju mycket snyggare än att sätta in en som passar för alla.Dessutom ska de ta bort det fula elementet och sätta in en handdukstork istället (du vet en sådan som hänger på väggen). Det enda som är kvar är bården och golvet.. Men jag har inte hunnit fråga dem om det ännu, men eftersom jag har fått igenom såhär mycket på bara ett samtal så hoppas jag att även det går att förändra =)#3 - - Samuellone:

nice site keep it up ok

Till top