Sju viktiga saker att tänka på om du vill köpa lägenhet i Barcelona och/eller Spanien

Om du funderar på att köpa lägenhet i Spanien men framförallt i Barcelona så finns det massor med saker att tänka på och här har jag listat de som jag med vår erfarenhet tycker är de sju viktigaste. Barcelona är en fantastisk stad på många sätt och här finns verkligen allt och den passar alla.
 
1. Se till att du har finansieringen klar och att du har satt en budget för vad ditt projekt får kosta redan när du börjar leta. Det går att låna pengar tex med sina befintliga tillgångar (fastigheter etc) i Sverige men också direkt av till exempel Danske Bank. Du kan även låna på en lägenhet i Spanien av en spansk bank men tipset där är att i sådana fall hitta en bankkontakt som talar bra engelska. Vi hade turen att hitta en sådan person på Sabadell Bank. Ta höjd för själva köpet men också mäklararvoden och eventuella renoveringar.
 
2. Skaffa ett identitetsnummer ett så kallat NIE. Utan detta kan och får du inte göra affärer eller jobba i Spanien. 
 
3. Tillbringa lite tid i området du är intresserad av och/eller bo på ett hotell i närheten för att känna av om det passar dig. Vi hade rekat runt rätt väl innan och bestämt oss för att vi ville bo nära stranden och i ett genuint spanskt område. Just Barceloneta som vi valde är "turistificerat" men vi vill också ha möjlighet att snabbt sälja om vi skulle vilja. Köper man i ett helt oexploaterat område är det billigare men kan också vara svårare att sälja på kort  sikt. 
 
4. Reka av området du är intresserad av noga innan. Det är lätt att i stunden "slå till" på ett objekt som en flink spansk mäklare höjer till skyarna och spår en fantastisk värdeutveckling. Det kanske visar sig att de kör ravefester i kvarteret varje ljummen sommarkväll eller att den där på dagtid mysiga gatan i Raval förvandlas till en bordell kvällstid. Låter det för bra för att vara sant prismässigt så är det oftast av en anledning. 
 
5. Anlita en advokat att granska handlingarna. Det mäklaren glömde att berätta kunde vara att bostaden redan har en hyresgäst som har ett livstidskontrakt vilket innebär att du i praktiken är snuvad på ditt drömboende redan innan du har nycklarna i handen. Vi upplevde själva något liknande vid vårt köp men där fanns det tack och lov inget skriftligt avtal mellan ägare och hyresgäst så vi kunde lösa situationen. Mäklarna har inget som helst ansvar för att hjälpa dig när väl köpekontraktet är skrivet. Oavsett vad som sagtsoch lovats  innan. 
 
5. Ta hjälp av någon som är byggnadstekniskt kunnig och kan avgöra bostadens skick. Tyvärr är det också noga att kolla efter andra saker som tex kackerlackor eller andra husdjur. Dra ut en låta i köket och kika med ficklampa och granske trappuppgången efter "spår". Vi gjorde så och rev dessutom ut hela lägenheten och det är jag evigt tacksam för i dag. 
 
6.  Fundera på om du vill hyra ut din lägenhet när du själv inte nyttjar den. Är det aktuellt så behöver du en lägenhet med en så kallad turistlicens. Barcelona stad kräver detta sedan en tid tillbaka för att stävja AirBnB och liknande uthyrning för att inte hotellen skall tappa gäster. Hyr du ut utan licens så riskerar du dryga böter. Besittningsrätten i Spanien är också väldigt sträng så skriv noggranna kontrakt med dina hyresgäster både på kort och lång tid. Annars kan du ha svårt att "bli av" med dem. 
 
7. Vill du renovera och ev förändra planlösningen? Precis som i Sverige krävs det tillstånd för att göra större förändringar. Det kan också krävar tillstånd av andra skäl som kulturhistoriska och stadsbevarande regler. ta hjälp av någon som kan hjälpa dig att reda ut förutsättningarna och ev. hitta rätt hantverkare till jobbet. Vi har haft både tur och otur med hantverkare och vet numera att det krävs ett oerhört detaljerat avtal med text och bilder för att det skall bli som man tänkt sig.
 
 Som sagt är det massor att tänka på innan man slår till. Då jag tillbringar en massa tid härnere känner jag numera till det mesta och kan säkert hjälpa dig på vägen. Nu i sommar kommer vi att vara i Barcelona en hel del och ja letar därför efter uppdrag. Jag kan hjälpa dig/er med att alltifrån leta ett passande objekt till att faktiskt inreda det så som du/ni vill ha det. Tveka inte att kontakta mig på hemmariket@gmail.com
Kategori: